Ada

Ada város a Tisza bácskai oldalán elterülő kisváros. A 2002-es népszámlálási adatok tanúsága szerint a várost mintegy 10547 fő lakja, melyből 8744 vallotta magát magyar nemzetiségűnek.

Az Ada településnév minden bizonnyal a török sziget szóra vezethető vissza, noha ez csak 1702-ben tűnik fel először. Legkorábbi magyar nevén Asszonyfalvaként említették.

Régi adai polgárházak

Régi adai polgárházak

Mint vízben és vadban gazdag terület, már a történelem hajnalán lakott élőhely volt ez a vidék. Római, hun, avar és szláv törzsek váltották egymást. Őket követték a magyarok, akik a Pannon-síkságon otthonra leltek. A 12. és 14. század során több magyar település jött létre a mai Ada területén vagy közvetlen közelében. Az első írásos bizonyíték 1198-ból származik, ami a mai Ada területén létező Asszonyfalva nevű településről szól. A tatárjárást viszont nem élhette túl, teljesen elpusztult. Azonban 1440-ben újabb írások születnek Asszonyfalva településről, ami egyértelműen bizonyítja annak újjáépülését.

A 18. század legelején már az Ada településnévvel találkozunk, ami teljesen felváltotta az Asszonyfalva elnevezést. Az akkori szabályozatlan Tisza szerteágazó folyása soha nem árasztott el egy dombot, amely számos alkalommal szolgált menedékül a lakosság számára. Minden bizonnyal ez a domb (sziget) a település névadója.

Ada látnivalói

Szentháromság katolikus templom

A Szentháromság templom

A Szentháromság templom

A város központjában 1795-ben épült a Szentháromság katolikus templom. Különlegessé és egyedivé teszi kovácsoltvasból készült toronyteteje és a kör alakú, úgynevezett ,,galéria kórus”. Franz Mauer készítette a templom gyönyörű oltárképét.

A legenda szerint e templomot Zentára szerették volna építeni, az építésért felelős fiatalember Olaszországból érkezett, ám megtetszett neki a zentai piacon áruló adai menyecske. Rendszeresen találkoztak, mikor már a nőnek kezdett terhessé válni az ingázás Zenta és Ada között, rábeszélte szíve választottját, hogy Adán építsék fel a Zentára tervezett templomot.

Szarvas Gábor mellszobra

1898-ban leplezték le az adai piactéren a város híres szülöttjének első mellszobrát. Szarvas Gábor nyelvész, a magyar nyelvművelés megteremtője. A műalkotást Jankovits Gyula szobrász készítette, de sajnos 1918 őszén eltűnt a szobor. A mai Szarvas Gábor szobrot Ada központjában találjuk, Almási Gábor szobrászművész munkája, 1972-es leleplezése óta emlékeztet Ada híres nyelvművelőjére. Minden évben október elején Adán rendezik meg a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat, melynek keretében nyelvművelő előadások hangzanak el, illetve a diákok számára nyelvi vetélkedőt szerveznek.

Tisza-part

Tisza

Az adai Tisza

Szép homokos stranddal és mintegy 400 sátrat befogadó kempinggel rendelkezik a Tisza-part adai szakasza. Sportpályák, szabadtéri színpad, játszótér, szép parkos terület és három medence várja nyáranta az üdülni és kikapcsolódni vágyókat.

A Tisza-part lombos fái kiváló védelmet biztosítanak a nyári égető napsütéssel szemben, már a délelőtti óráktól természetes napernyőként óvják a sátortábor területét. Természetesen a homokos strand napozásra is alkalmas.

A Tisza ezen szakaszát előszeretettel keresik fel a horgászok is, akik szívesen hódolnak szenvedélyüknek a természetes vizekben.

Ada térkép

loading map - please wait...

ADA: 45.798594, 20.136566
Szentháromság templom: 45.797216, 20.133647
Szarvas Gábor szobra: 45.795761, 20.132306
Rekreációs központ: 45.795162, 20.143858
marker icon
ADA
Ada (Ada)
marker icon
Szentháromság templom
A város központjában áll az 1795-ben épült Szentháromság katolikus templom.
marker icon
Szarvas Gábor szobra
Szarvas Gábor nyelvész, a magyar nyelvművelés megteremtőjének szobra
marker icon
Rekreációs központ
Rekreációs központ sportpályákkal, uszodával, parkkal