Alibunár

A település neve 1385-ben még Makszond néven szerepel a forrásokban, majd a török hódoltság alatt az Ali kútja (Ali binar) nevet kapta, mikor II. Musztafa szultán seregével 1695-ben átvonult a településen.

Alibunári vendéglátók

Akvaten Központ

Az Akvaten Központ Alibunár városában található, kellemes környezetben a homokpuszta ölelésében. Az Akvaten Központ új építésű ingatlanban kapott helyet, amely 2012-ben készült el. A felső kategóriás berendezésének köszönhetően minden igényt kielégít.
Bővebben

A XVIII. század eleji összeírás adatai alapján 32 lakosa volt Alibunárnak. 1768-ban II. József császár dél-magyarországi körútja során egy éjszakát töltött a településen, megtekintette az alibunári és illáncsai mocsaras területeket, ugyanis nagy kiterjedésű mocsaras terület volt a falu határában, de ezt Mária Terézia uralkodása alatt lecsapolták.

A román és a szerb görögkeleti templom

A román és a szerb görögkeleti templom (Fotó: Karlsdorf, Panoramio)

Alibunár fontos szerepet töltött be az 1848-49-es szabadságharcban, Damjanich János honvédtábornok, a magyar szabadságharc egyik legkiválóbb tábornoka 2500 katonájával itt aratta élete egyik legnagyobb diadalát, 1848. december 12-én elfoglalta a szerbek helyi táborát. Damjanich szerb származása ellenére kiállt a magyar szabadságharc ügye mellett. Amikor a magyar sereg Versec felé tartott, e település is útjába került, az átvonuló zászlóalj rohama visszavonulásra kényszerítette az itt állomásozó szerb sereget, akik Pancsova felé voltak kénytelenek menekülni.

Amikor 1849. október 6-án a nyakára helyezték a kötelet Aradon, ráripakodott a hóhérra: “Vigyázzon a szakállamra, arra mindig kényes voltam!” Őt kísérték utolsó előttiként a bitófára a 13 aradi vértanú közül, mire ő így reagált: “Azt gondoltam én leszek az utolsó, mert a csatában mindig az első voltam.”

Alibunár térképe

A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzői jogai érvényesek.