Apatin

Apatin nevének eredete a bátai apátságra vezethető vissza. A mohácsi vészt megelőző időben még Apáti névvel illették a települést, ami idővel Apatinra módosult. A 15-16. században a kalocsai érsek fennhatósága alá tartozott, ekkoriban érseki vár állott itt és mezővárosi rangot kapott a település.

Apatin azon szerencsés városok közé tartozott, melyek átvészelték a törökdúlást, ám a 17. század végén a felszabadító háborúk során mégis elpusztult és elnéptelenedett.

A település életében újabb lendületet hozott Grassalkovich Antal gróf 1748-as intézkedése, mikor többségében württembergi német iparosokkal telepítette be Apatint, aminek köszönhetően már 1755-ben újra mezővárosi ranggal rendelkezhetett.

Régi apatini házak

Régi apatini házak (Fotó: galicg, Panoramio)

A városban 1756-ban megalapították a történelmi Délvidék legrégibb, ma is működő sörgyárát, melynek terméke ma is sokak kedvenc söre.

A német lakosságot az 1944-es események során elüldözték, noha híresen szorgalmas és derék népként tartották számon őket. Mintegy 12 ezer német hagyta el Apatint.

Apatin látnivalói

A Délvidék egyik legszebb és leghangulatosabb sétálóutcáját találjuk Apatinban. Az árnyas fasorok között megbúvó kávézói és sörözői kellemes pihenőt kínálnak egy finom kávé vagy egy hideg sör elfogyasztásához.

Sétálóutca

Sétálóutca (Fotó: pikemanSerbia, Panoramio)

A városházát különleges formájú tornyáról ismerhetjük fel. Az épület Raichle Ferenc alkotása, akinek nevéhez sok más kivételes épület tervezése is fűződik a Délvidéken. A pisztáciafagylalt-színű századfordulós épület magyaros motívumokkal is büszkélkedhet. A városházát a sétálóutca keleti végén találjuk.

Városháza, Apatin

A Városháza (Fotó: Györe Zoltán, Panoramio)

A városháza közelében épült a barokk stílusjegyeket viselő katolikus templom. Az itt található plébánia szintén figyelemre méltó, gyönyörű régi épület.

Katolikus templom

Katolikus templom (Fotó: patrickpasty, Panoramio)

Pártos Gyula

Apatin híres szülötte Pártos (Puntzman) Gyula, a magyar szecesszió egyik nagy alakja, aki Lechner Ödön társaként többek között megtervezte a nagybecskereki megyeházát, a szegedi és a kecskeméti városházát és a budapesti Iparművészeti Múzeumot.

Apatin térképe

loading map - please wait...

APATIN: 45.666382, 18.983061
marker icon
APATIN
Apatin (szerbül Apatin, németül Abthausen)

A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzői jogai érvényesek.