Bácskossuthfalva

„Útczái egyenesek és szélesek mindenütt fákkal szegélyezve, sőt az udvarok is annyira beültetve, hogy az egész község mintegy erdőben települtnek látszik.” Máthé László református néptanító, a falu első krónikásának szavai ezek, melyeket a falu újratelepülésének századik évfordulójára fogalmazott meg.

A református templom

A református templom

A település nevét tíznél is több változatban találjuk a forrásokban. Mátyás király 1462. évi ajándéklevele említi Okor nevű települést, de a 16. század elején már Omár, Omorica, Omororicz elnevezések is feltűnnek. Az Omorovicza név első jelentkezése 1543-ra esik, amikor a település 14 adózó házzal rendelkezett és a szabadkai, majd a zombori nájihéhez tartozott. Többször bekövetkezett a település elnéptelenedése, 1670-től már Omorovicza-puszta névvel említik.

A falu betelepítése az 1786-os évben zajlott, mikor 334 jász és kun család költözött ide a Nagykunságból: Karcagról, Jászkisérről és Kunmadarasról. Az új lakosság már az első években nekilátott a templom és az iskola létrehozásának. Időben gondoskodtak tanítóról a falu számára. Már idefele jövet Nagykőrösön felfogadtak egyet. Az akkori lakosok reformátusok voltak, később katolikusok, majd zsidó vallásúak is beköltöztek a faluba.

A 20. század eleje eseménydús a falu történetében. Kossuth-szobrot állítottak, amely hetedik a világon és a mai napig az egyetlen a Bácskában, feszültségek alakultak ki a falu neve körül, melyet a század elején népszavazással Kossuthfalvára módosítottak (1912-től Bácskossuthfalvára). 1920 után Stara Moravica nevet kapta annak ellenére, hogy az 1849-ben alakított Szerb Vajdaság és Temesi Bánság is elismerte az Omoravica nevet.

A településnek ez idő tájt sikerült magához csatolnia Felső-Roglaticza pusztát és ekkor került sor a Szemző-Ungár botrányra, amely alapján Mikszáth Kálmán megírta híres regényét Noszty fiú esete Tóth Marival címmel.

Turul szobor

Turul szobor a templomudvarban

A ma 6000 lakosú falu Észak-Bácska egyik legmagyarabb települése, habár a ’90-es évek történései folytán mintegy 300 szerb nemzetiségű lakos települt be a faluba, hogy itt alakítsa ki új otthonát. A település történetében az 1931-es évben laktak itt a legtöbben, akkor 8034 főt számolt a falu. Azóta viszont számottevő a lakosság számának visszaesése. A 2002-es népszámlálás adatai szerint 5781 fő lakta Bácskossuthfalvát.

A református templom udvarában tekinthető meg a turul szobor.

Bácskossutfalva térképe

loading map - please wait...

BÁCSKOSSUTHFALVA: 45.868889, 19.466111
marker icon
BÁCSKOSSUTHFALVA
Bácskossuthfalva (szerbül Stara Moravica)