Begaszentgyörgy

A Begaszentgyörgy települést a Szentgyörgyi család alapította. Ez magyarázza neve eredetét is, a Bega előtag természetesen a folyóra utal. A középkorban még Keve vármegye része volt, akkor még Szentgyörgy néven, ami majd csak a 19. században módosul Begaszentgyörgyre.

Bega-csatorna

A Bega-csatorna (Fotó: Snežana, Panoramio)

A török hódoltság pusztulást hozott a falunak. Majd a 16. század közepén kezdődött meg a falu újbóli betelepítése szerb lakosokkal, akik csakhamar továbbálltak, ugyanis a török pusztítást követő időkben a faluban egyetlen lakóház sem maradt épen. Ezt követően a terület pusztaként szerepelt a nyilvántartásokban és egészen 1781-ig bécsi marhakereskedők bérelték.

A 18. század első felében voltak ugyan a visszatelepítési törekvések, de az osztrák-török összecsapások következtében több már felépített lakóház elpusztult.

1751 és 1760 között a kamara mintegy ezer fős határőrvidéki katonaságot telepített ide Pomorišje, Potisje és Becskerek településekről. A 18. század végéig jelentősebb számú román telepes is érkezett Arad vármegye területéről. Ekkoriban Szentgyörgy az örmény származású Kiss család földesúri hatósága alá tartozott, amit az ide érkező románok nem tudtak elfogadni, így többségük Pancsovára telepedett át. Helyüket németek és szegedi iparosok vették át. Kiss Antal 1816-ban hozta létre a település első iskoláját.

Rocky-szobor Begaszentgyörgyön

Rocky-szobor

Rocky-szobor

Noha Begaszentgyörgy semmilyen szállal sem kötődik Rocky Balboa vagy az őt akakító Sylvester Stallone személyéhez, néhány évvel ezelőtt mégis Rocky-szobrot lepleztek le a település központjában. A cél elsősorban a település megismertetése volt, hogy végre valami pozitív dolgot is halljanak az emberek Begaszentgyörgyről. Emellett a szoborral a kitartást és a siker utáni vágyat kívánták jelképezni, mivel talán épp erre van a legnagyobb szükség az ehhez hasonló elmaradt településeken. A szervezők az elsődleges céljukat elérték. Nem csak a hazai, hanem a magyarországi sajtó is hangos volt a vajdasági Rocky-szobortól, de még a New York Times is cikkezett róla. A szobor létjogosultsága azóta is megosztja a helybélieket, de abban mindenki egyetért, hogy a városka elsőszámú ismertetőjele lett a bokszolót megformáló szobor, illetve sokan csak emiatt keresik fel Begaszentgyörgyöt.

Begaszentgyörgy térkép

loading map - please wait...

BEGASZENTGYÖRGY: 45.488599, 20.550349
Rocky szobor: 45.483251, 20.552313
marker icon
BEGASZENTGYÖRGY
Begaszentgyörgy (Žitište)
marker icon
Rocky szobor
Néhány évvel ezelőtt Rocky-szobrot lepleztek le Begaszentgyörgy központjában.
 

A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzői jogai érvényesek.