Belcsény

Belcsény földrajzilag a Szerémség része, azonban közigazgatásilag a Dél-Bácskai körzethez tartozik. E Duna-parti városka a Tarcal-hegység északi lankáin nyújtózik el. Az első írásos említése 1702-ből való, ekkoriban leginkább pincészetként került megemlítésre.

Gyáripara a fejlettebb városok közé sorolja, elsősorban az 1839-ben Csik József által alapított cementgyárnak köszönhetően. A Tarcal hegységben található márgaréteg jelenti a cement ipar alapanyagát, ennek következtében a XIX. század végére több gyár is alakult (Redlich, Ohrenstein, Spitzer-féle). A hegységből kinyerhető márgát először Clark Ádám a Széchenyi lánchíd megépítéséhez használta fel. A Lánchíd építéséhez szükséges cementet a Dunán juttatták el Budapestre.

Spitzer kastély

Spitzer kastély

A Spitzer kastély (Fotó: Molnár Zoltán, Panoramio)

A kastély a Vajdaság egyik legkiválóbb épülete, amely 1890-1892 között épült. Spitzer Ede cementgyár tulajdonos Steindl Imrét kérte fel a kastély megtervezésére.

A kastély beltere

A kastély beltere (Fotó: Molnár Zoltán, Panoramio)

Eklektikus stílus jellemzi, hiszen több irányzat jegyei is ötvöződnek, mint a gótika, reneszánsz és a barokk elemek. Ennek ellenére mégis a szecesszió keretében említhetjük. Az úri lak belső és külső részei teljes mértékben egyediek, melyekhez tökéletesen illeszkedhettek a bútorok. A belső díszítésben előtérbe kerültek a magyar virágmotívumok. Az épületben a rózsaszín és a kék színek a leghangsúlyosabbak. A kandalló – ami sajnos mára megrongálódott – a felületét különleges rajzok és Zsolnay kerámia lapok ékesítik. A falakat gipsz és fa elemek díszítik. Az ablakok üvegeit is színes virágmotívumok díszítik. A hatalmas fából készült bejárati ajtón kovácsoltvas „S” betű kapott helyet, mely a Spitzer család kezdőbetűjét jelöli. A főbejáratot elhagyva félköríves lépcsőn keresztül jutunk le. Reneszánsz stílusú boltívek tárulnak a szemünk elé. Az oldalsó homlokzaton egy széttárt szárnyú turulmadár őrzi a kastélyt. A zöld ligetben egy kis kápolna maradványa is meglelhető, amit az évek során a vad növényzet szinte teljesen eltakart. A kastély tökéletesen ábrázolja az adott kor ízlés- és társadalmi világát.

A kastély bejárata

A kestély bejárata (Fotó: Molnár Zoltán, Panoramio)

1997-ben állami védelem alá helyezték, de állapota folyamatosan romlik. Ezt megelőzően könyvtárként és vendéglőként is használták. Az itt élő lakosság összefogásával 2004-ben felújították a mennyezetet, a cserepek átrendezése is megtörtént.

A belcsényi Spitzer kastély mellett mintegy 80 uradalmi kastély és kúria áll a Délvidéken, sajnos a többségük méltatlan állapotban, magára hagyatva. Talán még reménykedhetünk, hogy ezek a csodálatos épületek valamilyen módon megmenekülnek a pusztulástól és nem tűnnek el, mint a kor, melyről mesélnek.

A kastély közelében áll a belcsényi pravoszláv kolostor.

Belcsény térképe

loading map - please wait...

BELCSÉNY: 45.206435, 19.716638
Spitzer kastély: 45.203782, 19.720575
marker icon
BELCSÉNY
Belcsény (Beočin)
marker icon
Spitzer kastély
A Spitzer kastély a Vajdaság egyik legszebb épülete, amely 1890-1892 között épült. Spitzer Ede cementgyár tulajdonos Steindl Imrét kérte fel a kastély megtervezésére.