Beutazás Szerbiába – Néhány dolog, amit tudni érdemes

Magyar állampolgárként magánútlevéllel, ideiglenes útlevéllel, személyi igazolvánnyal, ideiglenes személyi igazolvánnyal és régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvánnyal is beutazhatunk Szerbiába. Fontos tudni azonban, hogy ideiglenes személyi igazolvány esetén az okmánynak az utazás ideje alatt végig érvényesnek kell lennie, illetve a régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány nem alkalmas a Szerbiából történő továbbutazásokra más külföldi országok felé. Vízumra nincs szükség, amennyiben a tartózkodás ideje nem haladja meg a 90 napot.

Az északi területeken magyar nyelven is boldogulhatunk. Habár a vendéglátók alkalmazottjai esetében jellemzően nem elvárás a magyar nyelv ismerete, a szerb lakosság fiatalabb tagjai jól beszélnek angolul.

A magyar állampolgárok turista jellegű utazásai főként az Észak-Bácska és a Tiszamente községeire korlátozódnak. Ezeken a területeken kielégítő közbiztonságot tapasztalhatunk, a magyar turista szívesen látott vendég. A magyar állampolgárok kedvelt úticélja a szabadkai „bolhapiac”, ahol mindennapos a zsebtolvajlás. Érdemes tehát vigyázni az értékeinkre és jól zárható táskákat használnunk. A városokra és a közutakra jellemző az erős rendőri jelenlét.

A szerbiai közbiztonság az európai átlaghoz hasonlítható. Egyes területeken az átlagosnál lényegesen jobb a közbiztonság, ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet egyes bűnelkövető szokásokra. Az autópályák megállóiban bűnszervezetek garázdálkodnak, akik az ablakokat betörve tulajdonítják el az őrizetlenül hagyott értékeket. Sok esetben a gépkocsiban alvó vagy pihenő utas sem jelent problémát számukra, a rablások is mindennaposak. Ha tehetjük, minél kevesebb időt töltsünk a megállókban és a benzinkutak parkolóiban.

A Magyarország és Szerbia között létrejött egyezménynek köszönhetően a magyar állampolgárok ingyenes baleseti vagy betegségi jellegű sürgősségi ellátást vehetnek igénybe Szerbiában. Külföldi kiutazás előtt egyfajta igazolásként érdemes kiváltani a díjmentesen igényelhető Európai egészségbiztosítási kártyát is. Az EU-s kártya azonban messze nem helyettesíti az önkéntes utasbiztosítást, mivel “csak” a sűrgősségi ellátásra nyút fedezetet és azt is csak olyan mértékig és feltétellel, amilyen szolgáltatásra a szerbiai lakosok az alapellátás keretében jogosultak. A teljes ellátás, illetve az esetlegesen szükséges egészségügyi evakuáció miatt, ajánlatos átfogó utazási és egészségbiztosítást kötni a szerbiai utazás időtartamára. Az online utasbiztosítás kötés lehetősége nagyban megkönnyíti a dolgunkat, hiszen nem kell sorban állnunk és várakoznunk. Több utasbiztosító ajánlatát is összehasonlítva mindent roppant kényelmesen és gyorsan intézhetünk, így igazán érdemes felkészülni minden váratlan eshetőségre. Megfelelő szolgáltatású utasbiztosítás már párszáz Ft/nap díjjal köthető, mely díj eltörpül az utazás költségeihez. Soha ne az olcsó utazási biztosítás keresse, mert azok sok esetben nem, vagy nagyon alacsony összegű kártérítést fizetnek. Érdemes tudni, hogy a szerbiai közegészségügyi dolgozók magasan képzettek, az intézmények felszereltsége azonban elmarad az európai átlagtól.

Egy megfelelő utasbiztosításnak köszönhetően teljes nyugalomban és anyagi biztonságban élvezhetjük a Délvidék által nyújtott turisztikai élményeket.