Brazília

Az első elnevezését a területet birtokló gazától kapta, aki a szolgáinak „zsebkendőnyi” területet adott/„ajándékozott”, hogy ne hagyják el a birtokot, ne vándoroljanak ki Amerikába. Erre 1924/25-ben került sor. Ekkor kapta a falu a Brazilija (Brazília) nevet. „Ha már a külhonba nem juthatnak el az emberek, a lakhelyüket képzeljék el annak.” Azóta építgetik lakói ezt a kis falucskát.

Brazília határában...

Brazília határában… (Fotó: Csaba Reikort, Panoramio)

A kommunista időkben a vezetőségnek nem tetszett a Brazília elnevezés, mert Brazília Amerika-barát állam volt, ezért Bagremovora változtatták a falu nevét. Ennek ellenére 1973 óta Brazília a neve a falunak, és a helységnévtáblán is ez az elnevezés állt. Ebben az évben készült ez a Topolya–Óbecse útvonal, és a helységnévtáblát is ebben az évben kapta a falu. Napjainkban viszont valakinek jobban tetszett a régi, kommunista elnevezés, ezért a régi táblát újra cserélték, és az újon már csak Bagremovo áll. A gunarasi helyi közösség kérésére a táblát azonban visszacserélték, így most szerbül azt írja rajta, hogy Bagremovo, magyarul pedig, hogy Brazília.

A nyolcvanas években épült játszóteret két éve újították fel, és a falu ekkor kapott új buszmegállót is. Orvosi rendelője és postája is van.

Brazília térképe

loading map - please wait...

BRAZÍLIA: 45.744008, 19.812026
marker icon
BRAZÍLIA
Brazília avagy Bárdossyfalva (szerbül Bagremovo)

A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzői jogai érvényesek.

Creative Commons Licenc

Jelen oldal szöveges tartalmának forrása a Wikipédia.