Délvidéki hagyományok: az aszalás

A napsütötte Délvidék gyümölcsei messze földön híresek voltak az évszázadok során. Nem csak a Tarcal kiválói borainak alapjául szolgáló szőlőt emlegették elismeréssel, hanem a háztájékon termő szilvát, almát, körtét és sárgabarackot is. A gyümölcstermés fontos szerepet töltött be elődeink életében, akik sokszor aszalással tartósították ezeket a finomságokat. A téli estéken nem csak ínycsiklandó étekként, hanem fontos vitaminforrásként is szolgáltak, segítve ezzel a téli időszak átvészelését.

A hagyományos kiskereskedelemben megvásárolható aszalványok előállítása során kén-dioxidot alkalmaznak, ráadásul ezek a termékek jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Mivel az előállításuk nem tényleges aszalással történik, így a szavatossági idejüket tartósítószerekkel kell biztosítani. Szerencsére egyre több üzlet kínál teljesen megbízható, úgynevezett bio aszalványokat. Ezek tulajdonképpen megegyeznek azokkal az aszalt gyümölcsökkel, amelyeket nagyanyáink készítettek.

Így aszaltak…

A nyári időszakban a nap és szél biztosította mindazt, amire a tökéletes aszaláshoz szükség volt. Ez a módszer a legősibb, leginkább hagyományosnak mondható módszer a gyümölcsök tartósítása érdekében. A nagyanyáink gyakran tepsibe rakták a gondosan kiválogatott gyümölcsöket, majd félárnyékos helyen helyezték el. A cseréptető félárnyékos része ideális megoldásként szolgált, hiszen a cserép hőtartó képességének köszönhetően kellő intenzitással száradtak a gyümölcsök. Talán nem a leggyorsabb aszalási módszerről beszélünk, azonban az egyik legjobb választásról. Az így aszalt gyümölcsök képesek megőrizni értékes enzimtartalmukat, ennek köszönhetően ezek az aszalványok éppoly egészségesek és táplálók voltak, mint a friss lédús társaik.

Az őszi gyümölcsök esetében a kemencés aszalás nyújtott kiváló lehetőséget. Az így elkészített aszalványok lehetővé tették az alma, körte és más őszi gyümölcsök aszalását. Hasonló módszerrel történt a gombaaszalás is, ami inkább a hegyvidékek fontos tartósítási módszere volt.