Diós

Diós határában jelentős régészeti leletre bukkantak a múlt század ’20-as éveiben; egy VI. századból származó arany övet találtak (kb. 1 kg aranyból készült, drágakövekkel díszített).

Első írásos említése 1404-ből származik, Dyos néven. 1404-ben a Székelyiek birtokából a Marótiak kezére ment át; 1477-ben a magvaszakadt Marótiak birtokával, a karomi kastéllyal járt együtt.[2] 1404-ben a Zimony vidéki Dobanovcz és Szurcsin közt sorolják fel; 1477-ben pedig Magyar-Olasz mellett – feltehetően nem helység értendő a két említés alatt.

Diós

A falu határa nyáron (Fotó: Dusko Martinovic, Panoramio)

A török háborúk után a XVII. században Odescalchi gróf tulajdona volt. Az 1737-es összeírásban 99 családfőt jegyeztek. A XVIII. században a lakosok száma jelentősen gyarapodott, 1791-ben 200 családot tartanak nyilván. A lakosság száma a II. világháború előtt tetőzik, ekkor 2500-an éltek a településen.

Diós ma 3 részből áll, ezek 100-200 méterre vannak egymástól. Magát Dióst a Jaroš-csatorna osztja ketté, a patak völgyében pedig a Prnjavor nevű településrész található ami valamikor különálló falu volt, de Dióshoz való közelsége miatt hozzácsatolták.

Diós térképe

A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzői jogai érvényesek.

Creative Commons Licenc

Jelen oldal szöveges tartalmának forrása a Wikipédia.