Doroszló

Doroszló település nevét egy XIV. századi birtokosáról, Doroszlai Pálról kapta. Területe ősidők óta lakott, a határában talált kőkori, bronzkori és vaskori leletek bizonyítják ezt. 1192-ben említik először a település nevét, 1313-ban a Duruzlou nevet találjuk, 1332-es adatok pedig már templomot is feltételeznek a településen.

x

A templom (Fotó: cvet, Panoramio)

A törökdúlás Doroszlót sem kímélte, Mohács után elpusztult, majd lassan benépesült, újratelepült, főként a dunántúli katolikus falvakból érkeztek magyarok, de sváb családok is jöttek, azonban nem a régi település helyére, hanem egy kicsit feljebb, a Zsarkovó pusztára. Az új települést Újdoroszlónak nevezték, 1715-ben már 15 adófizető volt a faluban.

Az 1848-49-es szabadságharcban a doroszlóiak megvédték a szomszédos szerb falu, Sztapár (középkorban Szentpál), lakosságát a magyar honvédektől, de mint megannyi délvidéki magyar településnek, Doroszlónak is megvolt a nagy „futása” 1849-ben. A szabadságharc ideje alatt a lakosok kénytelenek voltak elhagyni falujukat, kis időre Kupuszinán kerestek menedéket.

A lakosság további etnikai összetételének alakulását nagyban befolyásolta a II. világháborút követő líkai lakosság betelepítése, illetve az 1990-es évek délszláv háborúk
menekültjeinek érkezése.

A tájház

Az épület korát nehéz megállapítani, de a korabeli katonai térképek tanúsága szerint Doroszlónak az a része, ahol ez a ház is áll, már az 1830-as években lakott terület volt. Az épületet 1880-ban már biztosan lakták. A tájház legrégebbi darabja a tálas, amelyen leginkább dísztányérokat tartottak, és a tulipános láda, amely az 1870-es évekből származik.

Az épület hagyományos hármas elrendezésű, vagyis a két szoba között helyezkedik el a konyha. A közepére épített konyha is hagyományos elrendezésű nyitott kéménnyel, amit füstös konyhának neveztek. A kemencét utólag építették vissza. A korabeli tárgyak legnagyobb részét, berendezéseket, eszközöket a falu lakosai adományozták.

A tájház bármikor látogatható, de előzetes bejelentkezés szükséges. Az épület a Žarko Zrenjanin utca 54. szám alatt található.

Doroszló térképe

loading map - please wait...

DOROSZLÓ: 45.607769, 19.194611
marker icon
DOROSZLÓ
Doroszló (szerbül Doroslovo)

A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzői jogai érvényesek.