Erzsébetlak

A község a német bánsági Határőrvidék területén 1866-ban települt Torontálszécsányból jött katolikus németekkel. Eredeti neve Elisenheim volt. A Határőrvidék feloszlatása után 1872-ben Torontál vármegyébe kebelezték. 1876-ban a Tisza áradása az egész falut elpusztította, lakosai elköltöztek. 1887-ben telepítették be újból (a Magyar Katolikus Lexikon szerint 1888-ban), szlovákokal magyarokkal, bolgárokkal.

Tájház

Tájház (Fotó: Слободан Чавић, Panoramio)

A római katolikus lelkészséget 1870-ben, Écska filiájából alapították. Szent Erzsébetnek szentelt templomuk 1896-ban, az evangélikusoké pedig 1902-1903-ban épült.

Táj

Táj (Fotó: Snežana Davidović, Panoramio)

A legutóbbi hivatalos népszámlálási adatok szerint (2002) a falunak 1477 lakosa volt, ebből 591 szlovák, 488 magyar, 128 bolgár és 118 szerb. A magyarok és bolgárok főleg római katolikus vallásúak (emiatt megkülönböztetetten bánáti bolgárok saját nyelvvel), míg az erzsébetlaki szlovákok hagyományosan a délvidéki szlovák evangélikus egyházhoz tartoznak. A szerbek rendszerint ortodoxnak vallják magukat.

A második világháborúig németek is éltek a faluban, a török idők után első telepesei is németek voltak. Erzsébetlak idősebb lakosai közül többen még ma is öt nyelvet beszélnek.

Erzsébetlak térképe

A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzői jogai érvényesek.

Creative Commons Licenc

Jelen oldal szöveges tartalmának forrása a Wikipédia.