Gunaras

Gunaras a nevét a házi lúd tartásáról kapta, illetve magáról a gúnár szóról, ugyanis a településen igen elterjedt volt ezeknek az állatoknak a tartása.

A 20. század közepéig Gunarast kövér legelők vették körül, ami kiváló lehetőséget kínált a különféle háziállatok legeltetésére. A nedves talaj gyorsan megújuló, gazdag élelemforrást nyújtott az állatoknak. Mivel a földrajzi elhelyezkedés kedvező feltételeket nyújt a mezőgazdasághoz is, ezért a legelőket feltörték és idővel szántók vették át a helyüket.

Az Engelmann kastély

A környék legimpozánsabb látnivalója az Engelmann kastély. Engelmann Jenő a 19. század végén a járásföldek osztásakor juthatott mintegy 2000 hektáros területhez, amelyen felépítette kastélyát.

Engelmann kastély

Az Engelmann kastély (Fotó: Molnár Zoltán, Panoramio)

A kastély ma is áll, ám sürgősen felújításra szorulna. Megtekinthető a Gunaras és Kavilló közötti műútról letérve.

Engelmann kastély

Az Engelmann kastély (Fotó: angela77, Panoramio)

Az első világháború elhúzódása miatt lázadó katonák tettei az Engelmann családra is hatással voltak. Az 1919-es őszirózsás forradalom idején az emberek minden mozdítható értéket magukkal vittek a kastélyból és a birtokról. Ezek a tárgyi értékek az itt állomásozó francia katonák segítségével többségében előkerültek, ám a Trianont követő évek újabb csapást tartogattak az Engelmann család számára. A békediktátum után a szerb királyi hatalom likai dalmát családokat telepített a környékre, és számukra az Engelmann-birtokból hasított ki családonként hat hold földet.

Az Engelmann kastély parkja

Az Engelmann kastély parkja (Fotó: angela77, Panoramio)

Mára csak a kastély csupasz falai maradtak, illetve a kastélyhoz tartozó több hektáros park, pedig néhány évtizede még pezsgő társasági élet folyt a kastélyban. Az Engelmann családról kevés emléke maradt a helyi lakosságnak, csupán a szóbeszéd él még, hogy Engelmann Jenő a visszaszerzett kincseket egy bödönbe tette és elásta valahol a kastély környékén, majd a titkot magával vitte a sírba. Nem tudunk róla, hogy valaha is előkerült volna ez a bödön. Talán ma is ott hever valahol mélyre ásva a fekete bácskai földben…

Gunaras térképe

loading map - please wait...

GUNARAS: 45.766667, 19.833333
Engelmann kastély: 45.816534, 19.817854
marker icon
GUNARAS
Gunaras (szerbül Gunaroš)
marker icon
Engelmann kastély
A környék legimpozánsabb látnivalója az Engelmann kastély.
 

A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzői jogai érvényesek.