Hogyan készítsünk jó ajvárt?

Ahány ház, annyi szokás – ezt szoktuk mondani, ha az ajvár készítés kerül szóba. Mindenki a saját receptjére esküszik; noha az alap hozzávalók minden esetben hasonlóak, a hozzáadott zöldségek, fűszerek, illetve a készítési módok különbözők lehetnek. Az viszont nem lehet kérdéses, hogy az igazán jó ajvárhoz alaposság és némi gyakorlat szükséges.

A továbbiakban az egyik hagyományos szerb ajvár elkészítésének módját írjuk le, amelyben a paprika mellett a padlizsán is főszerephez jut. Érdemes elkészíteni ezt a típust is, nem fogjuk megbánni. A recept összeállításában a Bidista portál állt rendelkezésünkre.

Mindenekelőtt készítsük elő az alapanyagokat. Az ajvár esetében kiemelt jelentőséggel bírnak az alapanyagok. Csakis érett és egészséges zöldségeket válasszunk! Lássunk munkához…

Mindenekelőtt válasszunk ki 3 darab közepes, illetve kisebb méretű padlizsánt. Ezek együttesen nagyjából 1 kilogrammot tegyenek ki. Tartsuk szem előtt, hogy teljesen érettek legyenek, ne húzódjon zöldes cirtos minta a tő közelében, de ne legyen megpuhulva sem. Válasszunk tehát sötétlila, de még kemény és friss padlizsánokat. Ha van lehetőségünk, az áruházak polcai helyett inkább a saját kertünk vagy a kistermelők zöldségeit részesítsük előnyben.

A tökéletes ajvárhoz mindenképpen zamatos, húsos, piros édespaprikára lesz szükségünk. Népszerűek a kápia-, paradicsom- és kaliforniai paprikák. Összesen mintegy 8-10 darabra lesz szükségünk. Ha kisebbeket termeltünk, abban az esetben néhánnyal többet is előkészíthetünk.

Szükségünk lesz 2 kisebb vagy 1 nagyobb érett, zamatos paradicsomra. Az ajvárkészítéshez a „téli” íztelen paradicsom nem megfelelő. Ha nem jutunk megfelelő minőségű paradicsomhoz, inkább hagyjuk a receptből, az íztelen változat semmit sem fog javítani a kész ajvár élvezeti értékén.

Illetve kelleni fog még 5-8 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, só, bors, petrezselyem zöldje, kakukkfű és rozmaring. Ha szeretjük a csobor ízét, ne hagyjuk azt sem.

Ezt követően elő kell készítenünk a zöldségeket a sütéshez. Mindez azzal kezdődik, hogy tisztára mossuk, de ne feledkezzünk meg a szárazra törlésükről sem. Ezt követően a paprikák csumáját kivágjuk, kikaparjuk a magokat is. Levágjuk a padlizsánok csumáját, majd hosszanti irányban félbevágjuk őket, így gyorsabb a sülésük. A paradicsomok héját forrázással eltávolítjuk. A fokhagymát rendesen megtisztítjuk és apróra várjuk vagy áttörjük. A zöld fűszereket is igyekezzünk minél apróbbra morzsolni, vagy frissebb állapotban apróra szecskázni.

Következhet a sütés. A paprikákat és a padlizsánokat megsütjük, majd lehúzzuk a héjukat. A húsukat egy edénybe tesszük. Ehhez adjuk a héjától megszabadított paradicsomokat, amelyeket előtte apróra vágtunk. A masszához hozzáadjuk a fűszereket és a fokhagymát.

Következhet a pépesítés. Ezt legegyszerűbb egy hagyományos mixerrel vagy botmixerrel végezni, de némi kitartással kézzen is elvégezhető. Ezt követően már csak hozzá kell adnunk az olívaolajat és készre főzni a teljes masszát. Ehhez csak néhány percre van szükség. Ezt követően már csak dunsztba kell tennünk és 24 óra elteltétel el is készült az ízletes ajvárunk!