Kavilló

Kavillói naplemente

Kavillói naplemente (Fotó: Pámer Csilla)

Kavilló kisszámú lakossággal rendelkező falucska Topolya község területén. Nevének eredete nem tisztázott, csupán feltételezések szólnak arról, hogy még a török időkből maradhatott fenn, ugyanis a törökök képtelenek voltak helyesen kimondani a Kétfülű nevet, amely „kétfila” hangzásra módosult és végül ebből alakulhatott ki a mai Kavilló településnév. Kavillót illeti a Rákóczifalu, valamint Rákóczitelep helyiségnév is, ám ezeket az elnevezéseket a környék embere sem használja.

Első írásos említése valószínűleg 1462-re tehető, amikor Mátyás király Kétvilla pusztát anyjának adományozta. A következő század végén, 1590-ben a török defterek 30 adózó házzal említik Kétvillát.

A falu mai állapotában elmaradott és szegényes. Sem óvodával, sem iskolával nem rendelkezik, munkalehetőséget egyedül a mezőgazdaság biztosít a lakosság számára.

Kavilló közelében látható az Engelmann kastély, melyről bővebben Gunaras kapcsán szólunk.

A Tanyaszínház

A Tanyaszínház előadásra készül

A Tanyaszínház előadásra készül (Fotó: Pámer Csilla)

Kavilló nevét a Tanyaszínház tette ismertté és öregbíti évről évre. A Tanyaszínház 1978-ban fiatal színészek, rendezők és színinövendékek által létrehozott közösség, amely minden nyáron a tanyavilág és a kistelepülések egyszerű embereihez juttatja el színvonalas előadását. A társulat híres velejárója volt a csacsifogatos ekhós szekér, amely a színészeket szállította egyik településről a másikra. Ma már sokszor hatékonyabb és gyorsabb megoldásokra van szükség, ám a Tanyaszínház szellemisége a mai napig megmaradt: szórakoztatni és értéket képviselni a kőszínházak falain kívül is.

Kavilló térképe

loading map - please wait...

KAVILLÓ: 45.803056, 19.854444
marker icon
KAVILLÓ
Kavilló (szerbül Kavilo)