Készíts drónfelvételt a Délvidékről!

Ha rendelkezésünkre áll egy drón, új távlatokat nyithatunk a fényképezésben. Korábban a légifelvételek csak roppant költséges módon készülhettek el, ma már nincs szükség másra, csak egy megfelelő kamerával szerelt drónra. Szerencsére egyre többen élnek a lehetőséggel, legyen szó hivatásos munkákról vagy hobbifotózásról. Gondoljunk csak a Szabadkát és Palicsot bemutató kisfilmre, ami három nyelven készült el és igyekezett megszólítani a tágabb pátria látnivalói iránt érdeklődőket, de számos kisfilm került fel a Youtube-ra, ami délvidéki falvakat és látnivalókat mutat be.

Ez egy remek kezdeményezés, hiszen a sok írott anyag mellett jól megférnek a videók. Azok számára is emészthető formában kínálják a Délvidék szépségeit, akik kevésbé szívesen olvasnak. Mindemellett a drónos fényképezés egyre népszerűbb hobbi, sokan igyekeznek kihasználni az ilyen jellegű fényképezésben rejlő lehetőségeket.

A drónos fotózás kiválóan alkalmas tájfotózásra, épületek és romok, megközelíthetetlen területek fényképezésére, azonban ismerni kell ennek a technikai kihívásait is. Nem szabad elfelejteni, hogy minden egyes alkalommal be kell kalibrálni a drón iránytűjét, máskülönben kellemetlen meglepetésben lehet részünk. Ha nem feledkezünk meg erről, illetve minden indulásnál 10-15 másodpercig alacsonyan lebegtetjük a gépet, aligha lehet probléma. Ez a rövid lebegtetés azért szükséges, hogy az esetleges beállítási vagy kalibrációs hibák még a felemelkedés előtt megmutatkozzanak. A lebegtetés során meggyőződhetünk róla, hogy az irányítást végző szenzor tökéletesen működik, ezt követően már bátran magasra küldhetjük a gépünket.

Egy fontos dologról azonban nem szabad megfeledkeznünk! A drón egyes madarak számára fenyegetést jelent, így agresszíven léphetnek fel ellene. Előfordulhat, hogy egyes madarak a levegőben rátámadnak a drónra, így a propellerek sérülést okoznak a madárnak, illetve a drón is sérülhet. Az ilyen esetek megelőzése a mi feladatunk, tehát ne használjuk a gépet olyan területen, ahol nagy számban fordulnak elő nagytestű madarak, illetve kerüljük azoknak a fáknak a közelségét, ahol madárfészkeket látunk.

A drónos fényképezés sokak számára nem csupán hobbi, hanem hivatás is. Egyre gyakoribb, hogy az esküvőkön drónnal örökítik meg a legszebb pillanatokat, illetve olyan perspektívából is bemutatják a legszebb napot, ami más módon elképzelhetetlen lenne. A professzionális esküvői fotózás kereteihez ma már szinte hozzátartozik az ilyen felvételek készítése – ez a trend egyre inkább megfigyelhető a hagyományosnak mondott délvidéki esküvőkön is.