Kispiac

A falu legkorábbi írásos említése a 13. század elejére tehető, amikor I. Károly magyar király 1331-ben kelt oklevele egy Pusztaegyház nevű települést említ ezen a területen. A vérzivataros török idők után a település eltűnt, ezután magát a pusztát Felső- és Alsópucs névvel Martonoshoz csatolták.

Kispiaci naplemente

Kispiaci naplemente (Fotó: cvet, Panoramio)

A mai település létrejötte az 1640-es évekre tehető, mikor a nádor Boda Györgynek és Kún Mihálynak adományozza ezt a pusztát. Az 1860-as évek után a földosztásokat követően lassú betelepedés kezdődik, amikor már valódi tanyarendszerek alakultak ki. Később már valódi falvak alakultak ki egy-egy tanyaközpontból, így jött létre Kispiac is. Valószínűleg a település növekedése és népesedése magyarázza a falu nevét is, hiszen a megnövekedett számú lakosságnak köszönhetően nem volt szükség arra, hogy távolabbi településen értékesítsék a portékáikat, helyben is el tudták adni a piacon.

A kedvező földrajzi fekvésnek és lehetőségeknek köszönhetően a 19. században a terület tovább népesedik. Iskola és műutak épülnek, virágzik az árutermelés. Az 1926-ot követő években Werner Mihály plébános mindent megtett azért, hogy felépülhessen a templom. A plébános vezetésével 1927. június 23-án jöhetett létre a Martonos-Körösparti Római Katolikus Hitközség. 1933-ban a tanyai miséket a Körösparti iskolában tartották, majd az ezt követő években a szorgalmas helybéliek önkéntes munkájának köszönhetően felépülhetett a templom.

A sikeres gazdasági tevékenység további eredményeket hozott: fellendült a szőlészet és bortermelés, a földművelés, a rideg állattartás, a Körösön sikeres gazdasági halászat folyt, a háziipar továbbra is virágzott, és főleg a Martonosról származó kosárfonás is egyre ismertebbé vált. Mindennek a gazdasági fejlettségnek ellenére maga Kispiac település a környező települések közvetlen szomszédsága okán soha nem tudta az őt megillető helyet elfoglalni az itteni tanyaközpontokból kialakult települések között.

Kispiac térkép

loading map - please wait...

KISPIAC: 46.066667, 19.916667
marker icon
KISPIAC
Kispiac (szerbül Male Pijace)

A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzői jogai érvényesek.