Magyarszentmihály

A középkori falu nem ritkán a törökök elleni csatározás színhelyévé vált, a magyarok kétszer is visszaszorították a Temesvár felől érkező török csapatokat. A magyar katonák Szent Mihály főangyal segítségét kérték, hogy tüzes kardjával sújtson le a támadó török seregekre.

A náddal sűrűn benőtt területen nehéz volt a tájékozódás és a török támadásaitól kellett tartani. Ha mozgott a nád, odakiáltották, hogy “Isten”, erre a magyarok azt felelték, “Szent Mihály”. A pogány törökök nem tudtak így válaszolni, így hát sorsuk megpecsételődött.

A falu benépesítése a 18. század végén kezdődött meg, amikor főként dohánytermesztéssel foglalkozó családok érkeztek, illetve ezt a megélhetési formát vették fel.

Bega Magyarszentmihály közelében

A Bega Magyarszentmihály közelében (Fotó: mdrmoncic, Panoramio)

A mai helyén megtalálható vert falú, nádtetejű templomot 1835-ben építették, majd a következő év szeptemberében szentelték fel. 1948-ban szerb felkelők felgyújtották a nádtetőt és megrongálták az épületet, az első világháború végén pedig az orgonát tették tönkre és a harangokat vitték el. Ám szerencsére az épületet mindig sikerült felújítani.

A főoltár mögött tekinthető meg Szent Mihály nagy képe, tüzes karddal a kezében, amely Till Leopold 1856-ban készített munkája.

Magyarszentmihály térképe

A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzői jogai érvényesek.