Martonos

Horgos és Magyarkanizsa között találjuk a Martonosra vezető bekötőutat. Az Észak-bánsági körzetben, Magyarkanizsa községhez tartozik.

A településről 1237-ből maradt fenn az első írásos emlékek a Martinus nevű kolostor révén, majd a történelem során már martonosi birtokként említik. 1552-ben a török haderők ellen győztek itt a magyar csapatok, melyet Tinódi Lantos Sebestyén is megénekelt. A törökkort átvészelve a település folyamatosan fejlődött.

Éghajlatának köszönhetően a termőföldek kiválóan alkalmasak többféle haszonnövény termesztésére. Így a lakosság nagy része paprika, burgonya, hagyma termesztéssel foglalkozik. A Vajdaságban Horgos és Törökkanizsa mellett Martonos is híres a fűszerpaprika ültetvényeiről. Martonoson nem csak termesztik, hanem fel is dolgozzák ezt a növényt. A betakarítás idején a feldolgozó üzemek udvarain a zsákokba gyűjtött paprika vöröslő tengerként tárul a szemünk elé.

A méltán híres martonosi kosárfonás XX. századtól iparrá fejlődött. Sajnos mára ez a kézművesség erősen háttérbe szorult a településen, egyre kevesebben készítenek fűzfavesszőből használati tárgyakat.

A XX. század elején Simrák Béla kezdeményezésére átadásra került a női zárda iskola, ahova megkülönböztetés nélkül járhattak a diákok. Az épület az elmúlt években ünnepelte a 100 éves fennállását.

A falu főterét a barokk stílusú katolikus templom határozza meg. Köré egy szecessziós vonalvezetésű kerítést emeltek, így kialakítva egy csodálatos templomkertet. A kertet Szentháromság szobor és egy kőkereszt ékesíti.

A Szarvas-tó

Szarvas-tó

A Szarvas-tó (Fotó: Nagy-Abonyi Arnold)

A Szarvas-tó Martonos közvetlen közelében helyezkedik el. A horgásztó tartalmas kikapcsolódást kínálhat mindazok számára, akik szívesen áztatják a zsinórokat. A tó környezete példásan rendezett, igazi családi kirándulóhely.

Martonos térkép

loading map - please wait...

MARTONOS: 46.114182, 20.049090
Szarvas-tó: 46.123879, 20.007720
marker icon
MARTONOS
Martonos a Tisza közelében elhelyezkedő kistelepülés.
marker icon
Szarvas-tó
A Szarvas-tó Martonos közvetlen közelében helyezkedik el. A horgásztó tartalmas kikapcsolódást kínál a horgászok számára.