Nagybecskerek

A település neve minden bizonnyal a Becs kereke, azaz Becs nevű ember erdeje szóösszetételre vezethető vissza. Az első világháborúig a város szerb neve is Bečkerek volt, de ez Petrovgradra módosult, mely nevet a szerb Péter király ihlette. Ám ez sem lehetett végleges megoldás, mivel a második világháború után a rendszerhez jobban illő városnévre volt szükség, így Žarko Zrenjanin torontáli partizán vezér nevét ragasztották rá.

Nagybecskerek és a Bega

Nagybecskerek és a Bega (Fotó: Snežana Davidović, Panoramio)

A település első írásos említése az 1326-os évre tehető, mikor egy román oszlopfőn a templomáról írnak. Ez az oszlopfő csak 1885-ben került elő, mikor megkezdődtek a munkálatok az új megyeháza építésénél. Ugyanekkor a vízivár falmaradványai is felszínre kerültek. A vár sajnos nem élte túl a törökdúlást. Miután 1551-ben elfoglalták, a földdel tették egyenlővé.

Noha a vár elveszett, a településen számos épület törökös jellemvonásokat vett magára. A felszabadulás után az utolsó török mecsetet némileg átalakították és sokáig katolikus templomként használták. A város új temploma 1763-ra készült el barokk stílusjegyeket viselve, ám a százéves jubileumára a harangok súlya alatt megrongálódott a toronyépülete, súlyos károkat szenvedtek a falak és az alapok, így új templom építése vált szükségessé.

A városháza este

A városháza este (Fotó: Snežana Davidović, Panoramio)

Az új katolikus templom 1868-ban készült el historizáló eklektikus stílusban. A tervezője Stefan Gyorgyevics helyi építésmérnök volt. A templom ma már a püspöki székesegyház szerepét tölti be. A főoltár felett található tekintélyes méretű olajfestmény Jakobey Károly művész alkotása. A jobb oldali mellékoltár felett kapott helyet Székely Bertalan műve, amely Szűz Mária szokatlan ábrázolása. A templomban Lázár Vilmos aradi vértanú emléktábláját is megtalálhatjuk.

Nagybecskerek térképe

A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzoi jogai érvényesek.