Nemesmilitics

Nemesmilitics Zombor városának közelében fekszik a Telecskai-dombok lábánál. A dombságnak köszönhetően a Délvidék esetében szokatlan kilátás nyílik a környező falvakra.

Militics falu első említése 1543-ra tehető, a török hódoltság idején már ez a névalak veszi át a korábbi Szentmárton helyét.

Kálvária

Kálvária (Fotó: kanyótibor, Panoramio)

A település történetében jelentős dátum az 1752-es év, amikor 36 magyar és bunyevác család érkezik a településre, hogy a parlagon maradt földterületet megművelje. A császárnak tett szolgálataikért nemesi rangot kaptak. Innen ered a „Nemes” előtag a falu nevében, a „Militics” pedig a latin katona szóra vezethető vissza.

A katolikus templom egészen1752-től áll a mai helyén, noha mai formáját csak 1818-ban nyerte el. Az épület a barokk stílus jegyeit viseli magán, korának egyik legszebb temploma volt a Délvidéken, amely ma is csodálatos látvány. A templom freskóit Lohr Ferenc készítette, de gyönyörű Nepomuki Szent János képe is, amit Kozarek Márton alkotott és ugyanígy figyelmet érdemel Steiner Lajos Szent Ferencet ábrázoló képe is. A templomban kaptak helyet azok az életnagyságú fából faragott szobrok is, Melyeket Kerény (Kljajićevo) faluból szállítottak át, mikor az ottani épületet átadták a helyi görögkeleti közösségnek.

Nemesmilitics térképe

loading map - please wait...

NEMESMILITICS: 45.851780, 19.204611
marker icon
NEMESMILITICS
Nemesmilitics (szerbül: Svetozar Miletić, horvátül: Lemeš)