Szond

Szond Apatintól délkeletre, a Duna közelében, Szilágyi és Gombos közt fekvő település.

Szond nevét az oklevelek már 1192-ben említették Baac Zund néven.

A tatárjárás előtt a Bodrogról Bácsra vezető nagy út mellett feküdt Savonca (Savnica) vár, amely azzal a körsánccal azonosítható, amely az 1884. évi térképen Doroszlótól északnyugatra, a rókás dűlőnél, a szondi határvonal mellett feküdt.

A csatorna

A csatorna (Fotó: Edina G., Panoramio)

Savonca vár uradalma nyugati irányban a Dunáig terjedt, a jelentékeny Szond helységet is magába foglalva, ezért Szondról nevezték el az uradalmat. Savonca föld, s az ezen fekvő hasonló nevű vár az utód nélkül elhalt monoszló nemzetségből származó Uros birtoka volt.

1206-ban Souncha néven említették, mikor II. András király Machariás fiának, Tamás vitéznek és általa unokáinak adományozta hűséges ragaszkodásáért.

1237-ben Tamás bán fiai, Gergely és Tamás megosztoztak a birtokon, amelyen ekkor már 5 falu: Szond, Belszond, Külszond, Császló és Széklak feküdt. Gergelynek jutott Újlak, Széklak, Külszond és Császló szolgákkal és szabadosokkal Belszondon 5 háznép hajós és két háznép halász, Tamásnak pedig a Belszondon lakó szolgák és szabadosok, a halastavak és egyéb jövedelmek pedig közösek maradtak.

III. Béla király idejében már jelentős hely volt, ekkor már opidumnak (városnak) írták. A település az óbudai klarissza apácák birtoka volt. 1398-ban Zsigmond király is tartózkodott és innen keltezte leveleit, adományait március 5, 6, és 12-én. 1522-ben Bács vármegye dézsmalajstromában Khizond 50, Zond 141 adózóval szerepelt.

Temető és gólya

Temető és gólya (Fotó: darkorakin, Panoramio)

1945-ig a falunak körülbelül 25%-nyi német kisebbsége volt, a második világháború után deportálták őket.

Szond térképe

loading map - please wait...

SZOND: 45.596790, 19.102600
marker icon
SZOND
Szond (szerbül Sonta, németül Waldau)

A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzői jogai érvényesek.

Creative Commons Licenc

Jelen oldal szöveges tartalmának forrása a Wikipédia.