Tiszaistvánfalva

Tiszaistvánfalva vagy Járek (szerbül Бачки Јарак / Bački Jarak, németül Jarmosch) egykori német település Szerbiában, a Vajdaságban, a Dél-bácskai körzetben, Temerin községben. A második világháború után a németeket ugyanúgy kiűzték innen is, mint a többi vajdasági településről. A járeki német lakosság evangélikus vallású volt. Az evangélikus templomot a partizánok romba döntötték, s ma áruház áll a helyén.

A szerb katonai közigazgatás (úgynevezett partizánok) a faluban 1944. végétől a német és magyar lakosság részére gyűjtőtábort rendezett be, s ide deportálták a Sajkásvidék etnikai tisztogatását túlélő magyarokat is, bár a tábor rabjai leginkább németajkúak voltak (dr. Mészáros Sándor Holttá nyilvánítva c. könyve alapján). A Jugoszlávia Nemzeti Felszabadító Bizottságának adatai szerint a járeki táborban 3632 magyar sínylődött. A halottak száma, különösen a gyermekek és az öregek esetében rendkívül magas volt. Teleki Júlia kutatásai során 135 sajkásvidéki magyar áldozatot azonosított név szerint, akik ebben a táborban haltak meg. A tábor több éven át működött.

1945-ig a falut szinte csak németek lakták, de a háború után kitelepítették őket, s helyükre szerbeket telepítettek főként Bosznia-Hercegovinából.

Ma tiszta szerb lakossága van, amely az utóbbi évtizedekben rohamosan növekszik. A településnek városi jellegű település (gradsko naselje) rangja van.

Polgárházak

Járek valaha gyönyörű falu volt, neobarokk vagy neogótikus stílusban épült német polgárházai szinte kisvárosi rangot adtak neki. Ezekből a polgárházakból nagyon sok jelenleg is áll, de sokat már ledöntöttek, vagy eltávolították a kapuk feletti névtáblákat.

Tiszaistvánfalva térképe

loading map - please wait...

TISZAISTVÁNFALVA: 45.365395, 19.879502
marker icon
TISZAISTVÁNFALVA
Tiszaistvánfalva vagy Járek (szerbül Bački Jarak, németül Jarmosch)

A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzői jogai érvényesek.

Creative Commons Licenc

Jelen oldal szöveges tartalmának forrása a Wikipédia.