Torontáltószeg

Torontáltószeg Nagykikinda délkeleti szomszédságában, Torontáloroszi és Bánátnagyfalu közt fekvő település.

Szökőkút a faluban

Szökőkút a faluban (Fotó: nemanjak, Panoramio)

A középkorban csak egy Tószeg nevű település volt a vármegye területén. Tószeg a török hódoltság alatt elpusztult, és még az 1723-1725. évi gróf Mercy-féle térképen is lakatlan pusztaként szerepel a becskereki kerületben, Tosseck néven, az 1761. évi térképen Teysseck néven szintén pusztaként volt feltüntetve.

A 18. század közepén a délmagyarországi kincstári puszták bérlő-társasága bérelte. A mai település 1770-1771-ben települt, 76 házzal, Rajna melléki német telepesekből, és az új települést Masztort-nak nevezték el.

A 19. század elején a gróf Zichy-Ferraris család birtoka lett. 1838-ban tulajdonosa gróf Zichy-Ferraris Ferencz, később gróf Zichy-Ferraris Viktor volt. A trianoni békeszerződésig Torontál vármegye Zsombolyai járásához tartozott.

A második világháború után a német lakosság elhagyta a települést, helyükre pedig boszniaiakat költöztettek főleg a Kozanske Krajine nevű térségből. 1947-ben Haifeld és Mastor egyesült Kozarci néven, 1948-tól pedig a Novi Kozarci (Torontáltószeg) lesz a település új neve.

Torontáltószeg térképe

A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzői jogai érvényesek.

Creative Commons Licenc

Jelen oldal szöveges tartalmának forrása a Wikipédia.