Délvidéki hagyományok: az aszalás

mason-jars-2742757_960_720

A napsütötte Délvidék gyümölcsei messze földön híresek voltak az évszázadok során. Nem csak a Tarcal kiválói borainak alapjául szolgáló szőlőt emlegették elismeréssel, hanem a háztájékon termő szilvát, almát, körtét és sárgabarackot is. A gyümölcstermés fontos szerepet töltött be elődeink életében, akik sokszor aszalással tartósították ezeket a finomságokat. A téli estéken nem csak ínycsiklandó étekként, hanem fontos vitaminforrásként is szolgáltak, segítve ezzel a téli időszak átvészelését.

A reptéri parkolás végre megfizethető

plane-1214407_960_720

A reptéri parkolás éveken keresztül irreálisan drágának tűnhetett, de jó ideje megtörtént az árak csökkentése, így ez a megoldás egyre szimpatikusabbá vált. Érdemes eljátszani a gondolattal, milyen kálvárián kell keresztülmenni, ha hatalmas csomagokkal indulunk neki az útnak és tömegközlekedéssel szeretnénk eljutni a reptérre… A taxival sem járunk sokkal jobban, hiszen kétszer kell fizetnünk; egyszer oda és egyszer vissza… Ha elvégzünk egy gyors fejszámolást, a reptéri parkolás egészen előnyös megoldásnak tűnik.

Délvidéki elsők

novi-sad-1147245_960_720

A Délvidék történelmét lapozgatva megbizonyosodhatunk róla, hogy ez a vidék nem csak szűkebb pátriánk, hanem a történelmi Magyarország és olykor a világ számára is gazdag hagyatékot nyújtott. Gondoljunk csak a Tarcal-hegység mindazon szőlőfajtáira, amelyek a magyar és európai borászat meghatározó borainak alapanyagává váltak vagy gondoljunk a zentai csatára, amely megvédte a keresztény Európát a pusztulástól.