Készíts drónfelvételt a Délvidékről!

Ha rendelkezésünkre áll egy drón, új távlatokat nyithatunk a fényképezésben. Korábban a légifelvételek csak roppant költséges módon készülhettek el, ma már nincs szükség másra, csak egy megfelelő kamerával szerelt drónra. Szerencsére egyre többen élnek a lehetőséggel, legyen szó hivatásos munkákról vagy hobbifotózásról.

Beutazás Szerbiába – Néhány dolog, amit tudni érdemes

Magyar állampolgárként magánútlevéllel, ideiglenes útlevéllel, személyi igazolvánnyal, ideiglenes személyi igazolvánnyal és régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvánnyal is beutazhatunk Szerbiába. Fontos tudni azonban, hogy ideiglenes személyi igazolvány esetén az okmánynak az utazás ideje alatt végig érvényesnek kell lennie, illetve a régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány nem alkalmas a Szerbiából történő továbbutazásokra más külföldi országok felé.

Hogyan készítsünk jó ajvárt?

Ahány ház, annyi szokás – ezt szoktuk mondani, ha az ajvár készítés kerül szóba. Mindenki a saját receptjére esküszik; noha az alap hozzávalók minden esetben hasonlóak, a hozzáadott zöldségek, fűszerek, illetve a készítési módok különbözők lehetnek. Az viszont nem lehet kérdéses, hogy az igazán jó ajvárhoz alaposság és némi gyakorlat szükséges.

Délvidéki hagyományok: az aszalás

A napsütötte Délvidék gyümölcsei messze földön híresek voltak az évszázadok során. Nem csak a Tarcal kiválói borainak alapjául szolgáló szőlőt emlegették elismeréssel, hanem a háztájékon termő szilvát, almát, körtét és sárgabarackot is. A gyümölcstermés fontos szerepet töltött be elődeink életében, akik sokszor aszalással tartósították ezeket a finomságokat. A téli estéken nem csak ínycsiklandó étekként, hanem fontos vitaminforrásként is szolgáltak, segítve ezzel a téli időszak átvészelését.

A reptéri parkolás végre megfizethető

A reptéri parkolás éveken keresztül irreálisan drágának tűnhetett, de jó ideje megtörtént az árak csökkentése, így ez a megoldás egyre szimpatikusabbá vált. Érdemes eljátszani a gondolattal, milyen kálvárián kell keresztülmenni, ha hatalmas csomagokkal indulunk neki az útnak és tömegközlekedéssel szeretnénk eljutni a reptérre… A taxival sem járunk sokkal jobban, hiszen kétszer kell fizetnünk; egyszer oda és egyszer vissza… Ha elvégzünk egy gyors fejszámolást, a reptéri parkolás egészen előnyös megoldásnak tűnik.

Délvidéki elsők

A Délvidék történelmét lapozgatva megbizonyosodhatunk róla, hogy ez a vidék nem csak szűkebb pátriánk, hanem a történelmi Magyarország és olykor a világ számára is gazdag hagyatékot nyújtott. Gondoljunk csak a Tarcal-hegység mindazon szőlőfajtáira, amelyek a magyar és európai borászat meghatározó borainak alapanyagává váltak vagy gondoljunk a zentai csatára, amely megvédte a keresztény Európát a pusztulástól.