Valkaisor

Valkaisor (Sterijino) egyike a legkisebb délvidéki falvaknak. A falut környező tanyavilág eltűnése miatt a népesség fogyása az utolsó 20 évben drasztikus méreteket öltött. A 2002-es népszámlálási adatok szerint a falunak 234 lakosa van, néhány kivétellel mind magyar nemzetiségűnek vallották magukat. A legújabb népszámlálási adatok minden bizonnyal még szomorúbb adatokat fognak közölni Valkaisorról.

A táj

A táj (Fotó: angela77, Panoramio)

A 19. század második felében még pusztaként tartották számon a területet, de hamarosan egyre több tanya épült és tanyaközpont alakult ki. A terület Engelmann Jenő tulajdonába tartozott, akinek romos kastélya a mai napig megtekinthető a Kavilló-Gunaras műútról letérve.

A Valkaisor településnév csak az első világháborút követően honosodott meg. A Valkai család saját malommal, kocsmával és üzlettel rendelkezett a faluban, így a közbeszéd őket tette névadókká.

A Budzsák

A Budzsák (Fotó: angela77, Panoramio)

A települést ma is több kisebb tanyacsoport övezi. Az erdős területeken, ártereken pedig sok vad talál menedéket, gazdag élővilágot alkotva. A település mellett találjuk az igen szerény vízhozamú Budzsák-patakot.

Valkaisor a térképen

loading map - please wait...

VALKAISOR: 45.801760, 20.019436
marker icon
VALKAISOR
Valkaisor (Sterijino)

A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzői jogai érvényesek.