Zobnatica

Zobnatica szerb nyelven zabföldet jelent. Más elképzelés szerint a zabos tarisznya kifejezésből, vagyis a lovak nyakába akasztott zabos zsákról kapta nevét.

x

Zobnatica (Fotó: Zoltan Molnar, Panoramio)

A települést 1543-ban említik először. Egy 1679-ben kelt okirat szerint hat forint és egy pár csizma volt a tized amit a püspökségnek fizettek. Az 1743-ban készült ún. örökérvényű szerződéssel Zobnaticát a 12 puszta egyikeként Szabadka városához csatolták.

1887-ben Kiss Lajos földbirtokos zobnatica-pusztai tanyáján, részint építkezés, részint faültetés közben több hun sírra akadtak.

Lovak

Lovak (Fotó: З. Пејовић, Panoramio)

A XVIII. század végén a Vojnics család birtokába került a zobnaticai puszta egy része. Az első nagyobb ménest a bajsai Ilija Vojnics alapította 1779-ben. A lovak egész éven át szabad ég alatt voltak, erősek voltak, ezért az osztrák katonaság is igénybe vette őket. A család büszkeségeihez tartozott még a Vojnics Simon által tenyésztett magyar szürkemarha állomány.

A XIX. században a Törley családnak is volt itt birtoka, ahova telivér angol kancákat vásároltak, amelyeket arab ménekkel pároztattak. A lovak leszármazása 1779-ig kimutatható. Még manapság is tenyésztik itt az angol félvéreket, amelyeket bácskai lóként jegyeztek be.
A harmadik ménestartással foglalkozó család a Lelbachok. Tulajdonukba úgy került birtok, hogy Lelbach Gyula feleségül vette Vojnits Máté egyetlen lányát. A család versenyistállót nyitott, amelynek Rabló nevű lova 1925-ben megnyerte a Jugoszláv Királyság első derbijének fődíját.

Zobnatica

Kastély (Fotó: GoSa, Panoramio)

A második világháborút követően a mezőgazdasági birtokot és a ménest is államosították. Vojnics Bélától az állam 1947-ben kobozta el a család vagyonát és csak 15 holdat hagyott nekik.
Ma a 2800 hektáros birtok, valamint a rajta levő épületek üzletemberek tulajdonát képezik, akik idegenforgalmi központ kialakítását tervezik.

A település vízhálózata 1964-ben épült ki. 2010-ben sem vezetékes telefon, sem internet nem volt, s az elektromos rendszer is elavult volt.

Zobnatica térképe

loading map - please wait...

ZOBNATICA: 45.866667, 19.633333
marker icon
ZOBNATICA
Zobnatica vagy Andrásnépe (szerbül: Zobnatica)

A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzői jogai érvényesek.

Creative Commons Licenc

Jelen oldal szöveges tartalmának forrása a Wikipédia.